joi, 14 mai 2015

Ceea ce ziua datorează nopții sau ceea ce imperiile datorează coloniilor lor


Nu, n-am ajuns cu Fabi în Algeria și nici n-am călătorit în timp, dar trebuie să vă împărtășesc ultima experiență „cinematografică” din fața laptopului. Primisem de la o prietenă, un link cu un film online, de mai bine de-o săptămână. Nu l-am deschis. Dar și când l-am deschis...am stat până la 2 a.m. să termin de vizionat cele două ore și mai bine de jumătate ale filmului.

Ceea ce ziua datorează nopții, în regia lui Alexandre Arcady, a apărut în 2012 și este o radiografie de câteva decenii a Algeriei colonizate.

Desigur, totul se învârte în jurul unei povești de dragoste dintre un autohton, Younes, și o colonialistă, Emilie. Putem spune că povestea lor are, din păcate sau din fericire, ca fundal, acea perioadă istorică.
Norocul unora e ghinionul altora și vice-versa, și asta se poate observa pe tot parcursul acțiunii. Când în grupul mixt al prietenilor din orașul Oran apare Emilie, vechea prietenă a lui Younes/Jonas, stabilitatea prieteniilor începe să nu mai fie chiar de neclintit, încep să se formeze cupluri, să se destrame și să se formeze altele, ceea ce duce la o permanentă tensiune pe parcursul poveștii, tensiune care nu te lasă să întrevezi cum se va termina totul.


Filmul surprinde foarte bine atât aparenta stare de calm din regiune și modul în care variază raporturile dintre populația băștinașă și colonialiști, cât și diferențele sociale dintre mediul rural și cel urban. Ceea ce nu pune filmul sub lupă este condiția femeilor autohtone, care nu apar în mod frecvent în poveste.

Toată acțiunea filmului se derulează pe un fundal sonor ce completează într-un mod inspirat peisajele regăsite în film. Filmul se bazează pe opera cu același nume a scriitorului algerian Mohammed Moulessehoul, ce semnează cu pseudonimul Yasmina Khadra.

Surse: Filme online
           Cinemagia
           Youtube

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu